Hvad er kranio-sakral?
Kranio-sakral er fællesnævneren for den del af kroppen, som terapien omfatter: Kraniet, rygsøjlen, korsbenet og halebenet. Det er de knogler, der indeholder og beskytter centralnervesystemet, det vil sige hjernen, rygmarven og rygmarvsnerverne. Centralnervesystemet kan faktisk opfattes som kroppens computer.
Hvordan virker kranio-sakral terapi?
Hjernen og rygmarven er omgivet af hjernevæske (cerebrospinalvæske) og membraner. Ved af løsne membranerne så hjernen og rygmarven kan bevæge sig frit, kan kroppen helbrede sig selv. Kroppens computer er i virkeligheden programmeret til at klare det hele selv, når den blot får lov. Og det kan kranio-sakral terapi hjælpe med.
Sådan fungerer kranio-sakral terapien i praksis
Behandlingsformen består af forskellige teknikker, der alle har det blide tryk tilfælles. Det vil sige, at terapeuten med meget let hånd trykker specielle steder på hoved, nakke, ryg og korsben.
Under behandlingen ligger klienten på ryggen eller på maven og gerne med tøj på. Børn og især spædbørn kan også modtage behandlingen siddende eller båret – af pårørende eller terapeuten.
Det er yderst behageligt at modtage behandlingen, og klienten vil opleve en dyb form for afspænding.
Hvad har jeg hjulpet med med kranio-sakral behandling:
- Hovedpine
- Lændeproblemer
- Rygproblemer
- Skulderproblemer
- Nakkeproblemer
- Små børn som ikke drejer hovedet
- Små børn med fladt baghoved
Kranio-sakral terapiens historie
Kranio-sakral systemet består af kraniet, rygsøjlen og korsbenet – samt centralnervesystemet. Det omfatter hjernen, rygmarven og rygmarvsnerverne inkl. hjernevæsken der pumpes rundt uden om hjernen. Det blev opdaget af lægen William Southerland i 1920’erne og er i dag en del af lægestudiet i USA. I 1976 etablerede Dr. Upledger den første kranio-sakral-undervisning for menigmand, og siden er kranio-sakral terapi blevet den hurtigst voksende kropsterapi i USA og Europa.
Kranio-sakral terapien kom til Danmark i 1986, blandt andet via Trine Rosenberg som jeg har gået på kursus ved.